Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Το διαδίκτυο και η εν Χριστώ ζωή.

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών συσκευών είναι πράγματι εντυπωσιακή και συνήθως για τους περισσότερους ανθρώπους ,συσκοτίζει την άλλη πλευρά του νομίσματος ,δηλαδή την σχέση των συσκευών αυτών με τον άνθρωπο. Αν και αυτή η όψη δεν είναι τόσο δημοφιλής για τους φίλους της τεχνολογίας , είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους είναι δύσπιστοι απέναντι στην τεχνολογία .Χωρίς αμφιβολία ανάμεσα τους τελευταίους ,σημαντική θέση κατέχουν και οι θρησκευόμενοι. Εν τούτοις η μελέτη αυτής της όψης της πληροφορικής επανάστασης και του κυβερνοχώρου είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμα και όταν κανείς δεν είναι δύσπιστος απέναντι στην τεχνολογία και πόσο μάλλον για αυτόν που θέλει να είναι συνειδητό μέλος της Εκκλησίας.
Στις Ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με αλματώδη ρυθμό μεταφέρονται όλο και περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες στο διαδίκτυο . Αν μιλήσουμε για τον χρονικό ορίζοντα της επόμενης πενταετίας , πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι που θα καθορίζει την καθημερινή μας ζωή .Στην χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη παρατηρείται μια μικρή καθυστέρηση ενός ή το πολύ δύο ετών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική . αυτή η καθυστέρηση είναι φανερό να βαίνει μειούμενη και να εκλείψει στο τέλος της πενταετίας. Η επέκταση του δυτικού πολιτισμού στον χώρο του ανθρωπίνου πνεύματος επέφερε την εντυπωσιακή ανάπτυξη του κυβερνοχώρου .Αυτή η διαδικασία ανάπτυξης του κυβερνοχώρου τείνει πια να ολοκληρωθεί και στο εγγύς μέλλον θα αγγίζει τη ζωή του καθενός μας χωρίς να κάνει εξαιρέσεις. Η αλλαγή αυτή έγινε τόσο γρήγορα και είναι τόσο ριζική με τέτοιες συνέπιες στην κοινωνία μας που δεν μας επιτρέπει να καταλάβουμε τι αυτό σημαίνει για εμάς ,αλλά και είναι πια εντελώς αναγκαίο να κάνουμε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Χωρίς αμφιβολία οι αλλαγές είναι πιο έντονες στις νέες ηλικίες αλλά είναι λάθος να θεωρούμε ότι αφορούν μόνο αυτές .Απλά οι μεγαλύτερες ηλικίες παρουσιάζουν μια υστέρηση ,αλλά και αυτοί στο τέλος ακολουθούν.
Αν λοιπόν οι ανθρώπινες δραστηριότητες μεταφέρονται ολοένα και περισσότερο στον κυβερνοχώρο ,αυτό σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερο αποκτούν μη υλική υφή, δηλαδή αποκτούν μια πνευματική υφή. Στο σημείο αυτό όσοι έχουν θρησκευτική υποδομή θα αισθανθούν παράξενα. Για εμάς το πνεύμα δεν μπορεί να έχει σχέση με τον κυβερνοχώρο. Είμαστε εθισμένοι σε ένα μακραίωνο τρόπο σκέψης που διαχωρίζει με σαφήνεια το υλικό από το πνευματικό. Σήμερα όμως τα όρια δεν είναι σαφή. Σε ένα πλήθος σημείων το υλικό και το πνευματικό συγχέονται τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Από όλα τα σημεία ο κυβερνοχώρος είναι αυτός που φέρνει αυτή την σύγχυσή ή καλύτερα την σύγκλιση του υλικού με το πνευματικό στην καθημερινή μας ζωή. Όπως και να το κάνουμε ο κυβερνοχώρος δεν είναι υλικός και το μη υλικό το προσδιορίζουμε ως πνευματικό. Βέβαια με τον όρο πνευματικό προσδιορίζουμε ένα πλήθος ,αντιφατικών πολλές φορές στοιχείων. Για παράδειγμα πολλοί θεωρούν τον ηθοποιό ως πνευματικό άνθρωπο ή άνθρωπο του πνεύματος .Αν διατυπώσουμε την άποψη αυτή σε έναν πνευματικό ,εξομολόγο, εκείνος θα αντιδράσει έντονα! Η πραγματικότητα είναι ότι ο άνθρωπός είναι μια ενιαία οντότητα και κανείς δεν μπορεί να την τεμαχίσει και να διεκδικήσει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης κάποιου κομματιού του. Αν και θα φανεί παράξενο κάτω από αυτήν την έννοια και ο ηθοποιός και ο εξομολόγος είναι πνευματικοί άνθρωποι και μάλιστα κανένας δεν είναι ανεξάρτητος από τον άλλο. Μέσα από αυτή την οπτική γωνία μπορούμε να υποψιαστούμε το μέγεθος της αλλαγής που επιφέρει στη ζωή μας η ανάπτυξή του κυβερνοχώρου. Η πληροφορική και ο κυβερνοχώρος είναι νεοεμφανιζόμενα πνευματικά μεγέθη που διεκδικούν τον δικό τους χώρο στην ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την πληροφορία και φέρνουν μια καθοριστική αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας του ανθρώπου διεκδικώντας ένα κομμάτι από την πίτα. Είναι φανερό ότι η είσοδος ενός νέου διεκδικητού αλλάζει και τους συσχετισμούς ανάμεσα στους άλλους διεκδικητές.
Η επίδραση του κυβερνοχώρου πάνω στον άνθρωπο που θέλει να αναπτυχθεί εν Χριστώ μπορεί να χαρακτηριστεί και θετική αλλά και αρνητική ανάλογα με το πώς ο ίδιος θα χειριστεί τον κυβερνοχώρο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολήθηκε με την πληροφορική και να μην ένιωσε έναν έντονο έρωτα και μια αφοσίωση για τον καινούργιο του συνεργάτη , τον υπολογιστή και το διαδίκτυο. Είναι τελείως φυσιολογικό δεδομένης της φύσεως του συνεργάτη. Όμως ο άνθρωπος, πάντα εύρισκε τρόπους να απεμπλακεί από κάθε γοητευτικό τεχνολογικό δημιούργημα μέσα στους αιώνες, διατηρώντας τις σταθερές ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα. Όταν όμως δεν συμβεί αυτό ,είναι πια διακριβωμένο , ότι υπάρχει κάποιο βαθύτερο, συνήθως ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο τον εμποδίζει να σταθεί κατά έναν ώριμο τρόπο απέναντι σε όλα αυτά τα τεχνουργήματα. Με αυτή την έννοια τίποτα από αυτά δεν στάθηκε ικανό να εμποδίσει την εν Χριστώ ανάπτυξη του ανθρώπου. Δεν παρατηρήθηκε στην πράξη, ότι όσοι προχώρησαν στην εν Χριστώ ζωή, και μιλάμε για το παρόν ,ήταν άνθρωποι που είχαν αποκλείσει από την ζωή τους αυτά ή άλλα τεχνολογικά δημιουργήματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον κυβερνοχώρο ο οποίος υποβάλει σε δοκιμή την ανθρώπινη προσωπικότητα με ιδιαίτερη ένταση. Ο ώριμος άνθρωπος καταφέρνει να βρει το σημείο ισορροπίας εύκολα η έστω δύσκολά. Ο νέος άνθρωπος δοκιμάζει διάφορα σημεία ισορροπίας και μέχρι να την πετύχει είναι εμφανώς χαμένος μέσα στη δίνη της προσπάθειας. Προς στιγμή μπορεί να χαθεί μέσα στη δίνη αλλά καταφέρνει να βρει την ισορροπία και τον δρόμο του.
(συνεχίζεται…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: